I helgen gjorde vi fyra liter fikonmarmelad. Vi använde nästan bara ingredienser ifrån vår trädgård (förutom socker och en hemlig ingrediens). Såhär gick det till:
Vi hade fyra fikonträd med mogna fikon.
Så det var bara att sätta igång att plocka.
Och plocka...
Tills vi hade en stor kasse full.
Då sköljde vi fikonen och passade på att hämta färska lagerblad.
Och färska citroner. Vi utvecklade en metod att håva ner citronerna som satt högst upp i trädet. Funkade bra.
Sen skivade vi de sköljda fikonen och hällde ner i en kastrull med lagerbladen och citroner (saft och skal), samt socker och vår hemliga ingrediens.
Eftersom allt inte fick plats i kastrullen så fick vi koka i två omgångar.
Efter andra omgången blandade vi ihop allt och kokade upp igen.
Sen smakade vi marmeladen medan den fortfarande var varm tillsammans med färsk getost och valnötter. Det var gott som tusan!
Det finns fortfarande tonvis med fikon i trädgården, så det kanske blir mer marmelad. Men vi har hela kylen full med marmeladburkar nu så vi måste ge bort lite innan vi kokar ny. Får nog bli att torka nästa omgång fikon så behöver vi inte ha nån brådska med nästa marmeladkok.
Joo.. duktiga!
SvaraRadera